nedelja, 21. marec 2010

DRUŠTVO KLEKLJARIC KOROŠKE

Ustanovni občni zbor je bil 22. oktobra 2004 na Prevaljah.
Naše društvo šteje danes 118 članic.Delujemo v 12 skupinah - sekcijah, srečujemo se od septembra do junija, po krajih Koroške: �rna, Mežica, Šentanel, Prevalje, 3 skupine na Ravnah, Kotlje, Dravograd - Šentjanž in Slovenj Gradec. V letošnjem letu smo razširile našo dejavnost tudi na Dravsko dolino v Radlje in Ožbalt. Posamezni, krajši tečaji pa potekajo v Vuzenici, Dobravi in na Breznem.
Klekljana čipka ni značilnost Koroške, pa vendar je s svojo nežnostjo in lepoto osvojila koroška dekleta in žene.K nam jo je prinesla Marija Apohal iz Železnikov. Od leta 1953, ko se je primožila na Koroško, je le redko vzela klekeljne v roke, toliko da ni pozabila klekljati.
Leta 1991 so jo na OŠ Prevalje prosili, da prevzame krožek klekljanja. Pridružilo se jim je tudi precej odraslih žensk, ki so imele tečaj v popoldanskih urah.Naslednje leto je prišla pobuda tudi z OŠ Koroških jeklarjev, čez leto pa še z OŠ Prežihovega Voranca.Poleg otrok je učila Marija klekljati tudi vedno večje število odraslih.
Ker je bilo zanimanje za klekljanje vedno večje tudi po ostalih krajih Koroške, Marija sama več ni zmogla. Na pomoč so ji priskočile njene učenke, ki so skupaj z njo opravile specializacijo za učiteljice in mentorice klekljanja na šoli klekljanja Mire Kejžar v Škofji Loki.Mentorice svoje znanje izpopolnjujejo tudi na seminarjih, ki jih pripravlja Čipkarska šola Idrija.Sedaj se šola že druga generacija mentoric in nekaj jih je tudi opravilo module za poučevanje izbirnega predmeta klekljanje v osnovni šoli.
Rade se udeležujemo tudi raznih prireditev, kjer se predstavljamo z izdelki in pokažemo kako se čipka izdeluje. Vsako leto, od 1996 dalje, pripravimo skupno letno razstavo. Do sedaj so bile v Prevaljah, Ravnah in v Dravogradu in v Radljah. Poleg teh, pa smo razstavljale tudi v Železnikih, v Idriji, Slovenj Gradcu in Schonseu na Bavarskem. Posamezne sekcije imajo razstave po svojih krajih.
Predsednica društva in kontaktna oseba:Mira ČasarRobindvor 472370 Dravograd
tel: 02 878 39 42 ali 031 207 625
mira.casar@guest.arnes.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar